Hvad Grundtvig betyder for mig

Dengang jeg voksede op var jeg som mange andre børn ikke den store fan af kirken og det var langt fra noget jeg så frem til. Dengang var det en kedelig tur ind og med sange man ikke forstod og var rigtig langsommelige. Da jeg voksede op var det heller ikke turen til kirken der gjorde mit spændt, men det blev dog bedre og efter tiden tog jeg også sangene til mig og lærte at værdsætte dem. Jeg lagde dengang mærke til hvem der havde skrevet de fleste sange og som mange andre også har oplevet, så stod der N.F.S. Grundtvig ved rigtig mange af dem.

Det var dengang at jeg for alvor begyndte at gå op i hvem Grundtvig var og begyndte at gå mere op i de sange han har skrevet samt hvilken person han egentlig er. Selvom det for mange er en ganske naturlig viden, så må jeg erkendte at jeg faktisk ikke vidste at højskolerne i Danmark var startet af Grundtvig og at han har lagt grobund for hvordan højskolerne den dag i dag fungerer. Hvad der overraskede mig mere var også at de principper han gik efter også er det som vores folkeskole kører efter og stadigvæk gør den dag i dag, hvilket der dog er ved at komme nogle forandringer til, dog ikke så meget endnu, så det er stadigvæk Grundtvigs principper vi kører efter en stor del af i vores opvækst i skoletiden.

Som nævnt så var det dog sangene der fik mig i gang for alvor i sin tid og selvom teksterne er ved at nærme sig en alder hvor de bør være udaterede, så er de stadigvæk relevante og også uhyre smukke. Det er sange der bliver sunget hver søndag og som bliver sunget til alle former for begivenheder uden og inden for kirken.

En af de sange som jeg faldt allermest for og som jeg stadigvæk nyder at synge og høre til er ’Nu Falmer Skoven’. For dem som lige skal have den genopfrisket, så kan jeg altid anbefale denne udgave flot udført af Lene Siel. Det er et helt fantastisk nummer og det er for mange mennesker også følelsespræget og er for mig en nærmest perfekt fortolkning af hvordan det danske efterår er.

Nu Falmer Skoven er blot en af mange fremragende sange fra Grundtvig og viser hvilket talent han egentlig havde. En ting er at skrive salmer der skulle godkendes til officiel brug i kirken og i den danske salmebog, noget andet er at lave så mange gode sange og gøre det så velskrevet som fx denne er. Det viser at han ikke blot var en sangskriver men også en poet der formåede at få følelser og flot billedsprog ind i teksterne, hvilket er noget jeg finder særdeles værdifuld ved kunstnere, både dengang men i den grad også i dag. Dette er også en af grundende til at Grundtvig betyder så meget for mig, da jeg anser ham som værende en af de største kunstnere i dansk historie ud over de mange andre ting han formåede at udføre.

Michael

View more posts from this author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *