Grundtvigs betydning i dagens Danmark

Når folk hører navnet N.F.S. Grundtvig, eller for at være helt korrekt, Nikolai Frederik Severin Grundtvig så er det tit salmebøgerne der falder først ind. Grundtvig var den som skrev langt de fleste salmebøger og det er også værd at nævne når man skal snakke om mandens præstationer inden for det danske samfund. Det er meget naturligt at anskue dette fra en meget kristen vinkel og da tilhørsforholdet til folkekirken i dag er faldende, så er det også vigtigt at kigge på hvad Grundtvig ellers lavede af ting der har indflydelse på os i dag hvor vi ikke har så stor hang til at sætte os ned i kirken om søndagen.

Noget af det jeg mener der er værd at nævne os som formentlig vil komme på dagsorden de næste par år er vores skolesystem. Grundtvig er ud over at være stor forfatter for vores salmer også kendt for at være grundlæggeren af de danske højskoler, som stadigvæk kører efter principperne Grundtvig lagde tilbage i sin tid.

Mens højskolerne stadigvæk bruger Grundtvig som base, så er principperne desværre ved at blive lidt tabt i de danske folkeskoler, hvilket også er blevet omtalt flere gange, blandt andet i denne artikel hvor der debatteres om udfasningen af Grundtvigs principper i de danske folkeskoler.

Det vil være en længere diskussion om hvorvidt det er vigtigt at holde fast i principperne eller om de endeligt er blevet for gammeldags til det danske system. Det er dog beundringsværdigt hvor meget Grundtvig har haft af betydning for folkeskolen. Når man kigger på alle der er opvokset i Danmark de seneste par hundrede år, vil man kunne vide at alle dem er vokset op under disse principper, hvilket jeg i den grad vil mene er bemærkelsesværdigt viser betydningen Grundtvig har haft i Danmark.

Michael

View more posts from this author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *