Fremtiden for salmerne

kirkeNår folk tænker på salmer så tilknytter de det næsten altid folkekirken som stedet hvor salmerne får lov til at udfolde sig. Dette er for det meste også rigtigt og giver også god mening da salmerne er skrevet til brug i kirken. Dog er der et problem med dette, og det er et salmerne måske ikke får så meget liv uden for kirken som de måske fortjener.

En af de grunde til at man bør give salmerne mere liv uden for kirken, er den dalende opbakning til Folkekirken hvor flere og flere siger fra. Dette betyder også lavere deltagere i kirken under gudstjenester som gør at færre og færre kommer til at høre salmerne ofte. Det er måske ikke dødsstødet for salmerne og måske overdramatiserer jeg også en del. Dog synes jeg at det er en smule bekymrende hvis kunstværker og mesterværker skabt af Grundtvig og alle de andre bliver forglemt fordi folk ikke gider gå i kirke mere hvor salmerne hører til. Heldigvis er der mange fortolkninger af salmer uden for kirken, dog bliver mange salmer overset og for mange så er det eneste tidspunkt de vil kunne synge salmer være i kirken.

Jeg håber derfor lidt at der vil komme mere fokus på brug af salmer uden for kirkelige stunder og gøre det til en større naturlighed at finde en salmebog frem, også selvom man er i en omgangskreds hvor det ikke er tilhængere af kirken der præger selskabet. Selvom man ikke går op i kirken og hvad det står for, så har salmerne budskaber der også virker uden for og som vil være gode for alle generationer at tage til sig.

Michael

View more posts from this author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *